Stapt uw organisatie af van waterval projecten en gaat u volgens een agile ontwikkelmethode op basis van Scrum software bouwen en onderhouden? Dan vraagt u zich wellicht, net als veel andere organisaties, af of het niet beter is om in plaats van functiepunten voortaan Story Points als omvangsmetriek te gaan gebruiken. Maar is dat wel een verstandige keus?

Wat zijn de verschillen tussen beide metrieken? En waarom gebruiken Scrum-teams opeens een andere metric? Goverdson deed samen met TU Delft onderzoek naar de achtergronden van functiepunten en Story Points, en bekeek hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Sinds de snelle groei van agile methoden voor software ontwikkeling engineering, meten steeds meer organisaties de omvang van iteraties, releases en projecten in zowel de functie punten als Story Points. In 2011 deed een groep Braziliaanse onderzoekers een studie naar de relatie tussen beide omvangsmetrieken, op basis van een verzameling projectgegevens van een Braziliaanse overheidsorganisatie waarbij software iteraties in zowel functiepunten als Story Points waren gemeten.

In ons onderzoek hebben wij dit Braziliaanse onderzoek gerepliceerd, met behulp van gegevens die we verzamelden in een Nederlandse bancaire organisatie. Op basis van een statistische correlatie-test ontdekten wij dat een vergelijking tussen functiepunten en Story Points zoals gemeten in onze repository een matige, negatieve lineaire relatie liet zien. Het Braziliaanse onderzoek daarentegen, liet een sterke, positieve lineaire relatie tussen beide omvangmetrieken zien. Gebaseerd op beide onderzoeksuitkomsten concludeerden wij dat het te vroeg lijkt om generieke claims te poneren over de relatie tussen functiepunten en Story Points.

Daarnaast ontdekten wij op basis van bestaande theorie over Functional Size Measurement dat een dergelijke relatie in feite onecht is. Anders gezegd: je kunt functiepunten en Story Points niet vergelijken en ze dienen een verschillend doel. Story Points kunnen alleen binnen de scope van een en hetzelfde softwareontwikkelteam worden gebruikt en zijn vooral erg nuttig bij het berekenen en monitoren van de velocoty van zo'n team. Functiepunten zijn een wereldwijde standaard en kunnen daarom generiek voor verschillende teams, portfolio's en organisaties worden gebruikt. Ze zijn vooral erg nuttig voor het uitvoeren van interne en externe benchmarks en voor het meten en monitoren van de performance van hele software portfolio's.

Lees er alles over in de onderzoekspaper 'A Replicated Study on Correlating Agile Team Velocity Measured in Function and Story Points'.