Informatie-intensieve organisaties, zoals banken, Telco's en overheidsorganisaties, besteden jaarllijks vele miljoenen aan nieuwe of gewijzigde software oplossingen. Een monitoring en control proces dat inzoomt op kostefficiency, time-to-market optimalisatie en kwaliteitsborging is vaak niet op hetzelfde niveau als deze hoge investeringen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld geen benchmark gegevens van de eigen organisatie en vergelijkbare bedrijven in de markt, en moderne instrumenten voor het meten en analyseren van van de eigen performance in termen van geld, tijd en kwaliteit. En daardoor blijft op feiten gebaseerde besluitvorming vaak een onbereikbare droom.

In nauwe samenwerking met software engineers en measurement experts van verschillende organisaties en een onderzoeksteam van TU Delft ontwikkelde Goverdson een S3P Dashboard, een Software Project Portfolio Performance Dashboard dat een flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing biedt voor het meten, analyseren en benchmarking van software engineering project portfolio van een bedrijf. Het dashboard kan door measurement specialisten in bedrijven worden gebruikt om een gestandaardiseerde repository te bouwen met gegevens van alle software engineering activiteiten, op basis van een beperkte set van kernmetrieken. Het dashboard biedt een gedetailleerd inzicht in de prestaties van individuele software engineering projecten, maar de kracht zit hem vooral in een holistische overzicht van alle software projecten in het software portfolio van een bedrijf. Het identificeert good practices en bad practices en stuurt bedrijven bij het opbouwen van een succesvolle software project portefeuille door het optimaal gebruiken van factoren die sterk gerelateerd zijn aan succes en falen van haar software engineering activiteiten.

S3P-Dashboard Page1S3P Dashboard bestaat uit een aantal standaard dashboard pagina's die opgebouwd worden op een measurement repository van eigen software projecten en een vergelijkingsdatabase die op dit moment bestaat uit ongeveer 400 software projecten die uitgevoerd zijn binnen verschillende organisaties, verschillende business domeinen en verschillende technische (applicatie) omgevingen. Onze oplossing levert off-the-shelf dashboards for elke software-intensieve organisatie om direct mee te starten, gebaseerd op onze visie dat elke software organisatie primair stuurt op geld, tijd en kwaliteit. De omvang van de projecten, gemeten in een ISO-standaard Functional Size Measurement, zoals Functiepunten, wordt daarbij gebruikt om het mogelijk te maken dat alle projecten in de repository onderling vergeleken kunnen worden. Onze aanpak ondersteunt zowel internal benchmarking (vergelijken van de performance van eigen projecten met een set van historische eigen projecten) als external benchmarking (het vergelijken van de performance van eigen projecten met de performance van peer groups uit de markt).

S3P-Dashboard PCR

Stel je eens voor dat je betrokken bent bij het managen van het software portfolio van je organisatie, en je denkt aan het leveren van meer toegevoegde waarde aan je klanten. In plaats van het opstarten van een duur en complex proces waarbij measurement specialisten gaan praten met allerlei stakeholders en bij je terugkomen met een enorme lijst aan metrieken, kpi's en mooie (maar vaak dure en onbereikbare) requirements, kun je met S3P Dashboard direct starten met meten en analyseren. In een mum van tijd heb je dan echt iets om over te praten: cijfers die gebaseerd zijn op feiten over je eigen performance. Je kunt direct met echt verbeteren beginnen en je weet gedetailleerd aan welke knoppen in je delivery process je moet gaan draaien. Onze praktijkervaring leert dat het veel gemakkelijker is om met stakeholders te praten over performance verbeteringen waneer je dit kunt onderbouwen met echte gegevens en echte dashboards.

S3P Dashboard biedt standaard functionaliteit voor het verzamelen en analyseren van geplande, ongoing en afgeronde software projecten. Wanneer een aantal afgeronde projecten is gemeten en geanalyseerd dan is er een goede basis voor het analyseren van een software portfolio als geheel.Ons dashboard is opgebouwd uit gerealiseerde projectprestaties en een standaard set van kpi's zoals productiviteit, time-to-market, process kwaliteit en product kwaliteit. Bovendien is Tom DeMarco’s Estimating Quality Factor (EQF) als een standaard metric in ons dashboard opgenomen. Het dashboard kan daardoor uitstekend worden gebruikt voor het ondersteunen van estimates van nieuwe software projecten. En omdat S3P Dashboard is gebouwd met behulp van Microsoft Excel, is customization en het toevoegen van nieuwe functionaliteit of metrieken iets dat gemakkelijk door medewerkers van uw eigen organisatie kan worden uitgevoerd.

Wilt u meer weten van de achtergronden en de methode achter S3P Dashboard, en de wetenschappelijk aanpak van portfolio management? Neemt u dan gerust contact op met ons op.