AI in de praktijk

Hennie Huijgens is zelfstandig AI-specialist en onderzoekt de effecten van kunstmatige intelligentie op de industrie. Hij is docent-onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en ont-wikkelde het online leerprogramma AI in Practice. Eerder schreef hij het boek Agile werkt. Hij promoveerde in 2018 aan de TU Delft op het onderwerp Evidence-Based Software Portfolio Management.

Bereid je voor op de komst van AI in jouw organisatie

Kunstmatige intelligentie (AI) is populair en wordt met de dag belangrijker voor organisaties. AI is ingewikkeld, maar we kunnen de implementatie ervan niet alleen aan programmeurs overlaten. Organisaties en hun leiders moeten nadenken over hoe AI kan helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

AI in de praktijk legt uit hoe je in drie praktijkgerichte stappen zélf een plan maakt voor AI in je organisatie. In de eerste stap verken je de ethische aspecten van AI, de kansen en risico’s. Vervolgens werk je een concreet toepassingsplan uit. In de laatste stap bepaal je de prioriteiten en zorg je dat de AI-plannen ingebed worden in bestaande systemen van de organisatie.


  • Titel dia

    ‘Een praktisch stappenplan, waarmee je direct aan de slag kan binnen je eigen organisatie. Vlot geschreven en vol met aansprekende voorbeelden — een aanrader!’

    Arie van Deursen - hoogleraar informatica, TU Delft en wetenschappelijk directeur van het AI for FinTech Lab.

    Knop
  • Titel dia

    ‘Als geen ander weet Hennie Huijgens wat het is om de vertaalslag te maken van uitdaging naar innovatie, en van daar naar realistische toepassingen die waarde genereren.’

    Maarten de Rijke - universiteitshoogleraar AI en Information Retrieval, Universiteit van Amsterdam, en wetenschappelijk directeur Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI).

    Knop
  • Titel dia

    ‘AI mag geen speeltje voor alleen grote bedrijven worden’. 

    Lees het interview met Hennie Huijgens in het online magazine van Managementboek.nl.

    Knop

Lessenserie met voorbeeldcases

Ben je docent en wil je samen met je studenten of leerlingen aan de gang met het ontdekken van AI-toepassingen? Hoe bepaal je of een toepassing veel of weinig waarde toevoegt aan een organisatie? En hoe zit dat met ethische vraagstukken? En hoe haalbaar en realistisch is een mooi idee voor een AI-systeem eigenlijk?

Ik heb een lessenserie voor je ontwikkeld waarmee je direct samen met je klas aan de slag kunt. Inclusief een leuke aftrap met zes actuele en herkenbare voorbeeldlessen én videolessen van AI-onderzoek in de praktijk. Interactief, groepsgewijs, praktisch en getoetst in de praktijk.

AI in mijn eigen organisatie? Maar hoe...

Wil je zelf in kaart brengen welke AI-toepassingen binnen jouw eigen organisatie interessant kunnen zijn? Doe dan samen met je collega's een Ideation Workshop waarin je - zoals beschreven staat in AI in de praktijk - een backlog van epics voor AI-toepassingen gaat maken. In een workshop van 2 uur maak je een eerste overzicht en krijg jij en de beslissers in je organisatie direct inzicht in hoe AI waarde kan toevoegen aan jullie organisatie. Superinteressant en leuk voor grote private en publieke organisaties, maar zéker ook voor middelgrote en kleine organisaties.

Lees een aantal handige tips voor het organiseren van zo'n workshop en nuttige tools die je gratis kunt downloaden.

AI-podcast Snoek op Zolder

Wil je weten wat er speelt in AI-onderzoek? Beluister de AI-podcast Snoek op Zolder van ICAI en NL-AIC waarin ik tweewekelijks met een AI-wetenschapper praat.


Share by: